Intermediere de investiții în Bulgaria cu cel mai mare rating pentru anul 2017
Intermediere de investiții în Bulgaria cu cel mai mare rating pentru anul 2017
Lectia

Tranzactionarea Contractelor pentru Diferenta (CFD)

Contracte pentru Diferenta (CFD-uri)

Un Contract pentru Diferenta (CFD) este un produs care iti permite sa fructifici miscarile de pret ale activelor suport, cum sunt actiunile, indicii bursieri, contractele futures, fara a fi nevoie sa le cumperi sau sa le vinzi. Inseamna ca daca ai cumparat un contract pentru diferenta (CFD) pe actiuni ale companiei ABC, de fapt nu detii in proprietate numarul de actiuni corespunzator, dar ai posibilitatea sa castigi din diferenta dintre pretul la care le-ai cumparat si apoi pretul de vanzare. O tranzactie cu CFD are decontarea in ziua in care s-a efectuat.

De exemplu, daca pretul actiunii Intel este 30 USD, iar tu crezi ca aceasta actiune este subevaluata, cumperi un "contract pe diferenta" de 150 actiuni Intel. In cazul in care pretul creste cu 1 USD la 31 USD, vei realiza un profit de 150 USD. Daca pretul scade la 29.5 USD, vei realiza o pierdere de 75 USD.

Tranzactionarea indicilor bursieri reprezinta cumpararea sau vanzarea CFD-urilor e aceste instrumente in scopul de a realiza un profit din schimbarile de pret. Un indice este compus din actiuni individuale, iar pretul acestuia este determinat de media ponderata a pretului acestor actiuni. Indicele US30 este compus din actiunile a celor mai importante 30 companii din domeniul industriei din Statele Unite, iar Indicele USTECH100 este compus din actiunile a celor mai populare 100 de companii americane din domeniul tehnologiei.

De exemplu, daca US30 are pretul curent de 18,000 USD, iar tu doresti sa cumperi, trebuie sa imobilizezi 180 USD ca marja (marja este de 1% din valoarea indicelui). In cazul in care indicele creste pana la 18,200, vei realiza un profit 200 USD. Daca Indicele scade la 17,800 vei realiza o pierdere de 200 USD.

Desi un contract de diferență (CFD) este mai degraba un instrument financiar decat un activ, acesta ii confera titularului anumite drepturi pe care le au si detinatorii activului de baza. Acestea sunt dreptul la un dividend, splitarea sau consolidarea capitalului actionarilor. CFD-urile nu confera dreptul de proprietate asupra activelor unei societati sau a drepturilor de vot si nu sunt transferabile si nu sunt tranzactionate pe pietele reglementate. Market makerii care ofera aceste instrumente au dreptul de a-si inchide pozitiile clientilor daca considera necesar, indiferent daca societatea a fost declarată în stare de faliment sau nu. Tranzactiile cu CFD-uri sunt decontate în ziua efectuarii lor.

Vanzare in lipsa (Short Selling)

Vanzarea in lipsa iti ofera posibilitatea de a castiga, chiar si atunci cand pietele sunt pe scadere. Daca crezi ca pretul unui indice sau al unei actiuni va scadea, ai posibilitatea sa vinzi acel indice sau actiune cu intentia de a realiza un profit, cumparand activul mai tarziu la un pret mai mic. Vanzarile in lipsa sunt inchise prin cumpararea aceleasi cantitati de indici sau actiuni.

De exemplu, daca pretul actiunii Intel este 30 USD, iar tu crezi ca aceasta actiune este supraevaluata, vinzi in lipsa un "contract pe diferenta" de 100 actiuni Intel la acest pret. In cazul in care pretul scade la 27 USD, vei cumpara acelasi numar de actiuni, acest lucru va determina inchiderea pozitie short si vei realiza un profit de 300 USD (3 USD per actiune). Daca pretul creste la 33 USD, vei realiza o pierdere de 300 USD (3 USD per actiune).


Notă: Informațiile afișate pe această pagină sunt doar pentru scopuri educaționale și nu reprezintă o recomandare personală sau consultanță de investiții. Orice cotație a instrumentelor financiare din exemple are doar scop de referință și nu reflectă situația actuală a pieței.