Intermediere de investiții în Bulgaria cu cel mai mare rating pentru anul 2017
Intermediere de investiții în Bulgaria cu cel mai mare rating pentru anul 2017
Lectia

Factorii care Influenteaza Principalele Valute

Zona Euro: Cele 18 tari care au adoptat moneda Euro, sunt: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

Banca Centrala Europeana (ECB): Controleaza politica monetara a Zonei Euro. Organismul insarcinat cu adoptarea deciziilor este Consiliul Guvernator, format din Comitetul Executiv si guvernatorii bancilor centrale. Comitetul Executiv este alcatuit din Presedintele BCE, Vicepresedintele, si alti patru membri.

Tintele Politicii BCE: Principalul obiectiv al ECB este stabilitatea preturilor si consta in doua mari directii ale politicii monetare. Prima are in vedere evolutia preturilor si riscurile care pot afecta stabilitatea preturilor. Stabilitatea preturilor este definita ca o creste cu mai putin de 2% a Indicelului Armonizat al Preturilor de Consum (Harmonized Index of Consumer Prices-HICP). Deoarece acest indice este foarte important, o gama larga de indicatori si previziuni sunt utilizate pentru a determina riscurile pe termen mediu ce ar putea ameninta stabilitatea preturilor. A doua directie o reprezinta cresterea masei monetare reflectata de indicatorul M3. BCE are o valoare de referinta de 4,5% crestere anuala pentru M3.5% annual growth for M3.

BCE convoaca o intrunire a Consiliului in fiecare Joi pentru a face comunicari privind ratele dobanzilor. La fiecare intrunire lunara, BCE sustine o conferinta de presa, prin care isi transmite punctul de vedere referitor la politica monetara si situatia economiei in ansamblu.

Ratele dobanzilor: Rata dobanzii de refinantare este dobanda-cheie pe tremen scurt a Bancii centrale, prin care gestioneaza lichiditatile. Diferenta dintre dobanda de refinantare si dobanda practicata de Fed pentru depozite (Fed Fund), este un indicator bun pentru paritatea EUR/USD.

Dobanda pentru Eurodepozite la trei luni (Euribor): Depozitele in Euro aflate in conturi bancare din afara Zonei Euro, se numesc deozite Euribor. Rata dobanzii Euribor pentru depozitele la trei luni constituite in afara Zonei Euro serveste ca un indicator valoros pentru determinarea diferentialului de dobanda, utilizat in estimarea cursului de schimb. Luand ca exemplu paritatea EUR/USD, cu cat este mai mare diferentialul de dobanda in favoarea Euribor comparativ cu depozitele Eurodolar, cu atat posibilitatea ca paritatea EUR/USD sa creasca, este mai mare. Uneori aceasta corelatie nu se aplica, datorita influentei altor factori.her factors.

Un alt factor cheie pentru cotatia EUR/USD, il reprezinta diferenta dintre ratele dobanzilor fixate in SUA si Zona Euro.

Obligatiunile Guvernamentale la 10 ani: Un altor factor important care influenteaza cotatia EUR/USD este diferenta dintre ratele dobanzilor practicate in SUA si in Zona Euro. Obligatiunile germane la 10 ani sunt utilizate in mod normal ca referinta. De cand rata dobanzii pentru obligatiunile germane la 10 ani este inferioara celei practicate la obligatiunile americane pe 10 ani, o reducere a spreadului dintre ele (o crestere a randamentului obligatiunilor germane sau o reducere a randamentului celor americane) in mod teoretic este de asteptat sa favorizeze cotatia EUR/USD. O largire a spreadului va influenta negativ cotatia. In concluzie, spreadul US-Germania reprezinta o cifra bine de tinut minte. Trendul acestui spread este mai important decat valoarea absoluta. In mod normal, diferentialul de dobanda este strans legat de cresterea economica estimata pentru SUA si Zona Euro, care reprezinta un alt factor important ce influenteaza cursul de schimb.

Datele Economice: Cele mai importante date economice sunt publicate de Germania, cea mai mare economie europeana, si de la institutiile europene de statistica, aflate inca in faza incipienta. Datele cheie sunt: GDP, inflatia (CPI si HICP), productia industriala si somajul. Din Germania, in mod particular, se publica IFO survey, care este un indicator important referitor la increderea in mediul de afaceri. La fe de important este si deficitul bugetar, pentru fiecare tara membra a UE, care , in conformitate cu Pactul de Stabilitate si Crestere, trebuie pastrat sub nivelul de 3% din Produsul Intern Brut. Tarile membre si-au asumat reducerea deficitelor bugetare, iar ratarea acestui obiectiv este in detrimentul cotatiei Euro (cum s-a observat in cazul Italiei, care a ratat tinta de deficit bugetar).

Efectul "Cross Rate": Cotatia paritatii EUR/USD este uneori influentata si de miscarile produse in cazul cotatiilor incrucisate (paritati care nu contin USD sau EUR), cum sunt EUR/JPY. De exemplu cotatia EUR/USD ar putea sa scada (dereciere a Euro) pe fondul comunicarii unor date pozitive din Japonia, prin prisma scaderii cotatiei EUR/JPY. In consecinta si USD/JPY poate inregistra un declin datorita deprecierii euro,si respectiv o scadere a cotatiei EUR/USD.

Contractele Futures pe Euro la trei luni (Euribor): Contractul reflecta asteptarile pietei referitoare la depozitele la trei luni EuroEuro, in viitor. Diferenta dintre cotatia contractelor futures la trei luni pe Eurodolar si cele pe EuroEuro reprezinta o variabila importanta in estimarea cotatiei EUR/USD.

Alti Indicatori: Exista o corelatie negativa puternica intre cotatia EUR/USD si USD/CHF, reflectand o relatie stabila intre moneda Euro si Francul Elvetian. Acest lucru se intampla deoarece economia elvetiana este strans legata de economia Zonei Euro. In cele mai multe cazuri, o crestere sau o scadere a cotatiei EUR/USD este acompaniata de o scadere sau crestere a cotatiei USD/CHF. Si reciproca este adevarata. Aceasta corelatie uneori nu se respecta, ca urmare a influentei unor factori specifici asupra uneia dintre valute.

Factori Politici: Similar tuturor paritatilor, EUR/USD este sensibila la instabilitatea politica, cum ar fi amenintarea la adresa coalitiilor guvernamentale din Franta, Germania sau Italia. Instabilitatea politica din Rusia este de asemenea o alarma rosie pentru EUR/USD deoarece in Rusia se regasesc importante investitii germane.


Notă: Informațiile afișate pe această pagină sunt doar pentru scopuri educaționale și nu reprezintă o recomandare personală sau consultanță de investiții. Orice cotație a instrumentelor financiare din exemple are doar scop de referință și nu reflectă situația actuală a pieței.