Intermediere de investiții în Bulgaria cu cel mai mare rating pentru anul 2017
Intermediere de investiții în Bulgaria cu cel mai mare rating pentru anul 2017
Lectia

Analiza Tehnica

Analiza Tehnica si Fundamentala

In lipsa cunoasterii fundamentelor pietei monetare, orice tranzactie reprezinta pur si simplu noroc. Exista doua mari metode de analiza, ce pot fi utilizate independent pentru stabilirea unei strategii de tranzactionare castigatoare.

Analiza Fundamentala

Analiza fundamentala reprezinta aplicarea teoriei macroeconomice, cu scopul de a estima trendul viitor. Care sunt factorii fundamentali care influenteaza cotatiile valutelor?

Balanta Comerciala : Reflecta diferenta dintre valoarea exporturilor si valoarea importurilor ale unei tari, ca urmare, surprinde fluxurile de intrare sau de iesire a valutelor straine. Balanta este pozitiva atunci cand exporturile sunt mai mari decat importurile, iar cand importurile exced exporturile, apare un deficit al balantei comerciale. Cand o tara se confrunta cu deficit al balantei comerciale, va fi nevoita sa cumpere valuta straina si este fortata sa vanda cantitati considerabile de moneda proprie, pentru a reusi sa plateasca importurile de bunuri si servicii. Astfel, un deficit al balantei comerciale, de regula determina o depreciere a monedei locale in raport cu alte monede. Valutele asociate cu un excedent din tranzactiile comerciale pe termen lung, vor avea tendtinta de a se aprecia in raport cu valutele asociate unui deficit persistent. Trendul este de asemenea important. O imbunatatire a balantei comerciale, va determina aprecierea valutei corespunzatoare, in raport cu alta valuta, asociata unei balante comperciale neschimbate sau in declin.

Rata relativa a inflatiei: Daca in tara A rata inflatiei este mai ridicata decat in tara B, moneda corespunzatoare tarii A va avea tendinta de a slabi in raport cu moneda tarii B, astfel incat sa se restabileasca "paritatea puterii de cumparare".

Ratele de Dobanda: Fluxurile internationale de capital sunt mereu in cautarea celor mai mari randamente in conditiile unui nivel scazut al inflatiei, determinand o cerere in crestere pentru valutele care ofera o dobanda reala mare conducand astfel la aprecierea cotatiilor bursiere ale acelor valute.

Asteptari si Speculatii: Pietele in general sunt influentatede estimari si asteptari. Estimarile privind nivelul viitor al ratei inflatiei, al ratei de crestere economica, si modificarile survenite in situatia angajarailor , reprezinta factori importanti care determina miscarea cotatiilor, cu mult inainte ca trendul actual sa devina evident.

E de inteles ca toate fortele economice actioneaza concertat. Cu toate acestea, este foarte dificil de determinat la ce nivel va ajunge piata in urma interactiunii factorilor economici. Unii sustin ca solutia acestei probleme se regaseste in analiza tehnica.

Analiza Tehnica

Analiza tehnica (AT) este un concept teoretic care studiaza cotatiile in dinamica lor si amplitudinea modificarilor pretului unui instrument financiar, pe baza reprezentarii grafice a miscarii pretului. Departe de a fi o metoda de analiza predictiva, scopul analizei tehnice este de a genera idei de tranzactionare si niveluri bine definite ale cotatiilor pentru identificarea, gestionarea si finalizarea tranzactiilor.

In continuare vom face o scurta prezentare a principalelor instrumente ale analizei tehnice utilizate pentru determinarea trendului actual, esential pentru realizarea unei tranzactii de succes.

Grafice

Grafice liniare: Graficele sunt generate pe baza istoricului cotatiei unei anumite perechi valutare, intr-un interval de timp. Linia graficului se obtine prin unirea valorii cotatiilor de inchidere a fiecarui interval de timp.

Graficele bara: Sunt generate de performantele unei perechi valutare, reprezentate prin bare verticale si pot fi determinate si pentru intervale de timp mai mici, de exemplu pentru fiecare 30 de minute. Fiecare bara are patru linii mici orizontale, care prezinta pretul de deschidere, de inchidere, cel mai mare pret si cel mai mic pret (OHLC), corespunzatoare intervalului de timp ales.

Graficele lumanari: Reprezinta o alta varianta de reprezentare a graficului bara, cu diferenta ca evolutia pretului se prezinta sub forma unei lumanari cu fitile la fiecare capat. Daca pretul de deschidere este mai mare decat pretul de inchidere, lumanarea este "goala" (pozitiva) iar daca pretul de inchidere este mai mare decat pretul de deschidere, lumanarea este "solida" (negativa),

Trendul

Reprezinta un pattern al evolutiei pretului caracterizat printr-o directie certa, intr-un anumit interval de timp. Aceasta faza a pietei se caracterizeaza prine existenta unui dezechilibru intre cerere si oferta, forta cumparatorilor fiind mai mare in cazul unui trend ascendent si a vanzatorilor in cazul unui trend descedent. Evolutia cotatiilor in cazul unui trend implica amplitudine crescuta a pretului pentru o perioada scurta de timp.

Evolutia in Range

Atunci cand pretul esueaza in a inregistra un nivel mai ridicat decat nivelul maxim anterior, respectiv, de a inregistra un minim mai redus decat minimul anterior, putem vorbi de formarea unui range. Fortele cererii si ale ofertei sunt echilibrate, determinand o consolidare a pretului, ceea ce se poate observa grafic prin amplitudinea scazuta a pretului pentru o perioada mai mare de timp. Faza range-ului urmeaza unei faze de trend, completand un ciclu al evolutiei pietei.

Nivelurile de Suport si Rezistenta: Extremele unde pretul isi schimba directia, determina nivelele de rezistenta si suport. Cand exista un trend, preturile minime sunt importante in cazul unui trend ascendent, iar preturile maxime in situatia unui trend descendent, reflectand predominanta sentimentului pietei, iar in cazul evolutiei in range, extremele reprezinta limitele consolidarii. Nivelele de pret situate deasupra pretului curent determina nivelul de rezistenta, iar cele care se situeaza dedesubt, determina suportul.

Suport: Zonele in care interesul cumparatorilor este mai mare decat al vanztorilor, reprezinta nivelurile de suport. Zonele de suport persistente, care nu se modifica foarte des, au cea mai mare importanta; de exemplu minimele pe un trend crescator, sau limitele minime in cazul evolutiei in range. Linia obtinuta prin unirea punctelor de minim in cazul unui trend crescator, determina un suport dinamic, ale carui valori sunt continuu in crestere, odata cu evolutia trendului.

Rezistenta: Pragurile de rezistenta indica ezitarea investitorilor de a cumpara valute deasupra unui anumit nivel. Nivelul de rezistenta este determinat de extremele unui trend descendent, maxima importanta avand nivelurile maxime atinse pe un trend descendent si limitele maxime in cazul unei consolidari. Linia ce uneste maximele pe un trend descendent determina un nivel de rezistenta dinamic, ale carui valori scad odata cu evolutia trendului.

Indicatori

Mediile mobile (MA): Mediile mobile elimina extremele unui ciclu de evolutie a pretului intr-un anumit interval de timp si ne indica existenta unui trend.

In timp, s-au conturat doua categorii principale de medii mobile:

Media Mobila Simpla (SMA): In cazul mediilor mobile simple, timpul este considerat a avea aceeasi importanta atat in prezent cat si in trecut.

Media Mobila Ponderata (WMA):In cazul mediilor mobile ponderate, se considera ca momentul prezent este mai important decat datele anterioare. Factorul de ponderare are forma unui "parametru" care creste exponential pe masura ce ne apropiem de momentul prezent.
Daca pretul coboara sun doua sau mai multe medii mobile, se considera ca avem un semnal "bearish"(de scadere) si viceversa.

Oscilatorii Stochastici: Oscilatorii Stochastici sunt indicatori de moment si semnalizeaza cand este indicat sa cumperi sau sa vinzi. Sunt alcatuiti din doua elemente:

  • Linia “%K” care masoara diferenta dintre cel mai recent pret de inchidere si cel mai mic pret dintr-un anumit interval de timp ales (de ex. 14 zile), ca procent in raport cu diferenta dintre cel mai mare pret si cel mai mic inregistrat de pret in acest interval.
  • Linia “%D” care reprezinta media mobila pe trei perioade (de ex. zile), a indicatorului %K.

Trecerea lui %K deasupra lui %D este interpretata ca un semnal de cumparare, si viceversa.

O valuta se considera a fi supra-cumparata cand oscilatorul atinge valoarea 80. Daca valoarea oscilatorului coboara sub 20, se considera ca valuta respectiva este supra-vanduta.


Notă: Informațiile afișate pe această pagină sunt doar pentru scopuri educaționale și nu reprezintă o recomandare personală sau consultanță de investiții. Orice cotație a instrumentelor financiare din exemple are doar scop de referință și nu reflectă situația actuală a pieței.