Intermediere de investiții în Bulgaria cu cel mai mare rating pentru anul 2017
Intermediere de investiții în Bulgaria cu cel mai mare rating pentru anul 2017
Lectia

Tranzactionarea produselor derivate structurate (ETF-uri)


Ideea din spatele ETF-urilor este de a urmari performanta unui cos de active selectat special. De obicei, acestea includ indici bursieri blue-chip (US30, UK100), indici sectoriali (cum ar fi ETF pe Indexul Imobiliar ), precum si marfuri (metale pretioase, cupru, titei).

ETF-urile va distribuie banii intr-un lot mai mare de active, in comparatie cu cumpararea catorva actiuni sau indici specifici. Acest lucru va ofera posibilitatea de a cumpara un portofoliu diversificat sub forma unei actiuni unice, cu costuri mai reduse decat cumpararea fiecarui activ individual.

Spre deosebire de indici, ETF-urile sunt tranzactionate ca si actiunile, pe principalele burse de valori. ETF-ul indicelui are scopul de a reflecta indicii respectivi cat mai precis posibil și orice schimbare in compozitia indicelui va fi reflectata si in ETF.

Structura simpla a ETF-urilor si modul in care acestea functioneaza duc la costuri scazute de gestionare, in principal datorita strategiei lor pasive de investitii, in comparatie cu fondurile mutuale, de exemplu, care reechilibreaza in mod activ portofoliile lor.

ETF-urile ofera o modalitate eficienta si simpla de a investi in diferite segmente ale economiei. De exemplu, Energy Index ETF (VDEETF) isi propune sa urmareasca un indice compus din actiunile din sectorul energetic din SUA. Portofoliul sau este alcatuit din actiuni ale corporatiilor implicate in explorarea si productia de produse energetice, cum ar fi carbunele, gazele naturale si petrol.

Pe scurt:

- Un ETF este un cos de valori mobiliare bazat, de obicei, pe un indice existent sau pe alte marfuri.

- ETF-urile sunt tranzactionate ca si actiunile pe diverse burse globale, cum ar fi NASDAQ și NYSE.

- ETF-urile va ofera o modalitate eficienta si simpla de a investi in diferite segmente ale economiei prin tranzactionarea unor piete de nisa.

- Puteti tranzactiona CFD-uri pe ETF-uri la fel ca CFD-urile pe actiuni: pur si simplu conectati-va la aplicatia de tranzactionare si plasati un ordin de Cumparare (Buy) sau Vanzare(Sell).


Deltastock ofera posibilitatea tranzactionarii celor mai populare ETF-uri europene si americane sub forma de CFD-uri. Vedeti lista completa aici.


Examplu de tranzactie cu CFD pe ETF

Sa presupunem ca aveti asteptari mari pentru piata imobiliara din SUA si sunteti interesati de actiunile companiilor care achizitioneaza cladiri de birouri, hoteluri si alte bunuri imobiliare. Ati putea sa va deschideti o pozitie in Indicele Imobiliar ETF (VNQETF), care urmareste indicele reprezentand performanta unei mari parti a actiunilor din domeniul imobiliar din SUA.

Daca aveti 2 000$ in contul dvs. si doriti sa cumparati 100 de CFD-uri pe ETF-ul Indicele Imobiliar (VNQETF) , la pretul de 80$ fiecare, acest lucru va va oferi o valoare totala a tranzactiei de 8.000$.

Daca marja necesara pentru acest ETF este de 10%, atunci aveti nevoie de 800 $ (8000 x 10%) pentru a plasa o tranzactie. Aceasta inseamna ca 800$ vor fi blocati in contul dvs. ca marja, iar restul de 1.200 de dolari vor fi disponibili pentru tranzactionare.

Daca pretul ETF-ului creste cu 5$ pana la 85$, veti realiza un profit de 500$ (100 x 5$). Acesti 500 $ vor fi adaugati in contul dvs. si veti avea acum 2.500$, suma blocata fiind de 850$ (100 x 85$ x 10%) si marja libera: 1.650$.

Acum aveti doua optiuni:

  • Incasati profitul dvs. de 500$ prin vanzarea ETF-urilor la pretul de piata actual de 85$, caz in care veti avea un sold al contului de 2.500$,
  • Sau pastrati ETF-urile in asteptarea unui pret mai favorabil (cum ar fi o crestere de pana la 90$, care va va aduce inca 500 de dolari), dar cu riscul unei scaderi a pretului.

Daca in loc sa creasca, pretul scade cu 5$ pana la 75$, veti pierde 500$, care vor fi dedusi din contul dvs. Suma blocata va deveni 750$ (100 x 75$ x 10%), iar fondurile disponibile se vor micsora la 750$, ceea ce va determina un sold al contului de 1.500$ .

Acum aveti doua optiuni:

  • Vindeti ETF-urile la pretul de piata curent de 75 de dolari pentru a reduce pierderile viitoare mai mari, caz in care soldul contului dvs. va ramane la 1.500$,
  • Sau pastrati ETF-urile in asteptarea unui pret mai favorabil - dar cu riscul unei noi scaderi a pretului.

Dividende

Un dividend reprezinta o parte din profitul unei companii care este distribuit intre actionari.

Spre deosebire de indici, fiecare ETF dispune de un calendar propriu pentru platile aferente dividendelor, care nu coincide cu calendarul companiilor incluse in ETF-ul respectiv. Atunci cand exista o plata aferenta dividendelor, aceasta va fi reflectata in contul dvs. daca aveti o pozitie deschisa cu acel ETF.

Daca detineți o pozitie long, brokerul dvs. va va plati un dividend, in timp ce daca detineti o pozitie short, suma reprezentand dividendul va fi retinuta din contul dvs.

Aflati mai multe despre dividende in tranzactionarea CFD-urilor: ce este data ex-dividend, cum afecteaza pretul actiunilor si cum sunt calculate dividendele.


Dobanda

Atunci cand tranzactionati in marja, de fapt, imprumutati bani de la brokerul dvs. pentru a va deschide o pozitie. Dobanzile la suma imprumutata sunt fie percepute, fie primite daca aveti pozitii deschise cu CFD-uri pe ETF-uri, care trebuie transferate in urmatoarea zi lucratoare (00:00 h EET).

Nota: Cand tranzactionati CFD-uri pe ETF-uri, cu marja de 100% (CFD-uri cash), dobanda nu este nici retinuta nici platita.

Daca detineti o pozitie long, dobanda va fi retinuta din contul dumneavoastra.

Daca detineti o pozitie short, dobanda vi se va plati in cazul in care rata dobanzii pentru pozitia detinuta este un numar pozitiv. Dobanda va fi retinuta daca rata dobanzii pentru pozitia detinuta este un numar negativ.

Aflati mai multe despre dobanda in tranzactionarea CFD-urilor: cand este retinuta sau platita si cum este calculata.


Resurse educationale suplimentare:

Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) explicate


Notă: Informațiile afișate pe această pagină sunt doar pentru scopuri educaționale și nu reprezintă o recomandare personală sau consultanță de investiții. Orice cotație a instrumentelor financiare din exemple are doar scop de referință și nu reflectă situația actuală a pieței.