Intermediere de investiții în Bulgaria cu cel mai mare rating pentru anul 2017
Intermediere de investiții în Bulgaria cu cel mai mare rating pentru anul 2017
Lecție

Tranzacționare cu CFD-uri pe indici


Un indice are în componența sa acțiunile unui grup de societăți tranzacționate la bursă. De obicei acesta include acțiunile companiilor principale și cele mai tranzacționate și poate fi utilizat pentru a măsura performanța unui sector al industriei sau a economiei unei țări în ansamblu.

Indicele USTECH100, spre exemplu, este construit pe baza performanței celor mai cotate 100 de companii non-financiare (cum ar fi Amazon, Google și Facebook), tranzacționate la Nasdaq Stock Market din New York. Acesta include acțiunile companiilor din mai multe sectoare: IT hardware/software, telecomunicații, comerțul cu amănuntul/cu ridicata și biotehnologii.

Dacă acțiunile companiilor din indice cresc, atunci întregul indice va creste corespunzător. Și invers - dacă prețurile acțiunilor scad, și indicele va scădea.

Unii dintre cei mai monitorizati indici globali includ US30, UK100 și EUGERMANY30, fiecare dintre ei cuprinzand companiile de top din SUA, Marea Britanie si, respectiv, Germania.

Ponderea acțiunilor și calcularea indicilor

Selecția companiilor dintr-un indice este cunoscută drept coș, fiecare companie având o pondere diferită - care variază. De exemplu, pe 13 august 2018, acțiunile celor top trei companii din indicele US30 au fost: Boeing (9,11% pondere), UnitedHealth Group (7.02%) și Goldman Sachs (6.11%). Spre comparație, pe 7 iunie 2017, primele trei companii din indice au fost: Goldman Sachs (6,98%), 3M (6,63%) și Boeing (6,08%).

Unii indici, de exemplu UK100, sunt calculați folosindu-se o medie ponderată la capitalizare. Aceasta înseamnă că cu cât o companie are mai multă valoare, cu atât prețul acțiunilor acesteia va afecta indicele în ansamblu.

Indici precum US30 și JAPAN225, pe de alta parte, sunt ponderați în funcție de preț: ei includ un număr egal de acțiuni ale fiecărei companii, ceea ce înseamnă că acțiunile cu prețuri mai mari au o influență mai mare.

Pe scurt:

  • Un indice cuprinde acțiunile unui grup selectat de companii de la o anumită bursă, iar acțiunile fiecărei companii au o pondere diferita în cadrul indicelui.
  • În principal, indicii sunt bazați pe regiuni și pot fi utilizați pentru a măsura performanța unei industrii sau a economiei în ansamblu.
  • Indicii sectoriali (ex. USTECH100) vă dau o ideea despre sentimentele pieței și așteptările privind o anumită industrie, ceea ce vă poate ajuta să decideți când să cumpărați sau să vindeți acțiuni individuali din indice.
  • Nu este nevoie să creați un portofoliu de acțiuni individuale - economisiți costurile tranzacționale.
  • Puteți plasa atât ordine de Cumpărare, cât și de Vânzare cu CFD-uri pe indici în același mod în care tranzacționați CFD-uri pe acțiuni individuale.

Deltastock oferă tranzacționare cu cei mai importanți indici din Europa, SUA și Asia sub formă de CFD-uri. Vezi lista completă aici.

Exemplu de tranzacționare cu CFD pe indici

Să presupunem că marja cerută este de 5% și că aveți $2,000 în contul dvs. Ați dori să cumpărați 1 CFD pe indicele miniUS30 la un preț de piață de $2500,00 (aprox. 1/10 din prețul US30 standard). Pentru a plasa ordinul, aveți nevoie de o marjă de $125,00. Restul de $1875,00 sunt fonduri disponibile pe care le puteți utiliza pentru a tranzacționa alte instrumente financiare.

În cazul în care prețul de piață creste la $2550,00, veți obține un profit curent de $50 care va fi adăugat în contul dvs. Suma blocată va creste la $127,50 ($2550,00 х 5%), iar soldul va fi de $2050,00, din care $1922,50 ($2000.00+$50 profit – $127.50 marjă) vor fi fonduri disponibile.

În acest caz aveți două opțiuni:

  • Să închideți poziția prin vânzarea de 1 CFD pe indice la prețul curent de piață de $2550,00 și să realizați un profit de $50,00 care va fi adăugat la soldul contului dvs.
  • sau să păstrați poziția în așteptarea unei creșteri a prețului, cum ar fi o creștere la $2600,00. În acest caz, mai veți realiza un profit de $50,00 - dar cu riscul unei scăderi a prețului indicelui.

În cazul în care prețul indicelui scade la $2450,00, veți pierde $50,00, care vor fi reținuți din contul dvs. Suma blocată ca marjă va scădea la $122,50 ($2450,00 x 5%), soldul tot va scădea la $1950,00, iar fondurile disponibile din contul dvs. vor fi de $1827,50 ($2000 - $50 pierdere - $122.5 marjă).

În acest caz aveți două opțiuni:

  • Să închideți poziția prin vânzarea de 1 CFD pe indice la prețul curent de $2450,00 pentru a minimiza pierderile viitoare, iar soldul contului dvs. va scădea la $1950.00,
  • sau să mențineți poziția deschisă în anticiparea unui preț mai bun, dar cu riscul unei scăderi mai mari a prețului.

Plățile de ajustare a dividendelor�

Plățile de ajustare a dividendelor sunt plăți similare cu dividendele, care sunt adăugate sau deținute clienților care dețin poziții deschise în CFD-uri pe acțiuni, indici și / sau fonduri tranzacționate pe bursă (ETF-uri). Ca și investițiile directe în instrumentele de bază specificate și în CFD-uri pe ele, acestea fac obiectul unor evenimente corporative, inclusiv unele legate de plata dividendelor.

În ceea ce privește indicii, în majoritatea cazurilor disponibilitatea și distribuirea dividendelor către deținători urmează disponibilitatea și distribuirea dividendelor pe acțiunile incluse în indice. Există și excepții, în cazul în care dividendele nu sunt distribuite, iar evenimentele corporative respective se reflectă în prețul indicelui.

Plata de ajustare a dividendului este stabilită la așa-numita "ex-date"�asta este data la care, dacă clientul este acționar la companie, el va avea dreptul de a primi dividend. De la această dată încoace acțiunile sunt tranzacționate fără drept la dividend și acest lucru se reflectă în prețul lor.

Datele ”ex-date” pentru indici urmează datele ”ex-date” ale acțiunilor incluse în compoziția lor.

În cazul în care la ”ex-date” dețineți o poziție lungă în CFD pe un anumit indice, veți primi o plată de ajustare a dividendului, iar la o poziție scurtăaceasta va fi plătită din contul dvs. Suma plății de ajustare a dividendului este proporțională cu ponderea companiei din indice.

Fiecare țară are o practică diferită atunci când plătește dividende. În majoritatea țărilor europene, de exemplu, dividendele sunt plătite o dată pe an, în timp ce în SUA acest lucru se face trimestrial

Aflați mai multe despre plățile de ajustare a dividendelor la tranzacționarea CFD.

Dobânzi

Dobânda la tranzacționarea cu CFD-uri în marjă este o sumă suplimentară care este datorată pentru utilizarea împrumuturilor în transferul de poziție pentru ziua următoare și este exprimată ca procent din acestea. Suma poate fi un număr pozitiv sau negativ.

Dacă aveți o poziție deschisă în CFD pe indici la sfârșitul zilei de lucru care se transferă pentru ziua următoare, dobânda va fi adăugată sau retrasă din cont.

Important:�La tranzacționarea cu CFD pe indici la o marjă de 100% (Cash CFD), nu se adaugă sau retrag dobânzi.

Dacă dețineți o�poziție lungă, dobânda va fi� retrasă� din contul dvs.

Dacă dețineți o�poziție scurtă, dobânda va fi adăugată în contul dvs., dacă rata dobânzii pentru poziție este un număr�pozitiv. Dobândă va fi� reținută , dacă rată dobânzii pentru poziție este un număr�negativ .

Aflați mai multe despre dobânzile la tranzacționarea cu CFD în marjă.

Resurse educaționale suplimentare:

Introducere în contractele pentru diferență (CFD-uri)


Notă: Informațiile afișate pe această pagină sunt doar pentru scopuri educaționale și nu reprezintă o recomandare personală sau consultanță de investiții. Orice cotație a instrumentelor financiare din exemple are doar scop de referință și nu reflectă situația actuală a pieței.