или

Често задавани въпроси - Delta Trading

1. Откъде мога да изтегля платформата Delta Trading?

Можете да изтеглите Delta Trading от тук. След като сте открили реална сметка, ще получите имейл с потребителско име и линк, от който да генерирате парола.

Забележка: Ако вече сте инсталирали Delta Trading и сте търгували с Демо сметка, няма нужда да я теглите или инсталирате отново. При вход в платформата изберете бутона "Live" и продължете.

2. Мога ли да започна да търгувам, без да имам предишен опит и познания в областта на финансите и инвестициите?

Не е нужно да имате предишен опит в търговията. Въпреки това е препоръчително да се информирате относно принципите на марджин търговията и същността на деривативните договори. Може да прегледате нашата секция "Обучение" и да си откриете Демо сметка, преди да започнете да търгувате в реална среда.

Демо сметката в Delta Trading е сходна с Реалната сметка, но се различава по това, че ви позволява да търгувате без риск или задължения, тъй като парите в нея са виртуални. Това може да бъде отличен начин да придобиете първоначален опит като трейдър, както и да се запознаете с платформата. Когато се почувствате достатъчно сигурни и готови да търгувате с истински пари, можете да откриете реална сметка тук..

Делтасток АД не открива демо сметки на клиенти от Кралство Испания поради регулаторни причини.

3. Ако съдя по резултатите в демо сметката, с марджин търговията лесно и бързо могат да се натрупат големи печалби. Това така ли е?

Търговията на марджин включва висок риск заради волатилната среда на пазарите, а предишните успехи не са гаранция за бъдещи положителни резултати. Печалбите с демо сметка не означават непременно, че винаги ще печелите, когато търгувате с реална сметка.

Не забравяйте, че при търговията на CFD на марджин, е възможно да изгубите повече от първоначалната ви инвестиция.

4. Какви са предимствата и недостатъците на търговията със CFD?

Предимството на търговията със CFD е, че можете да търгувате с ливъридж богат набор от инструменти: форекс, акции, индекси, криптовалути, стоки и др. Обаче трябва да имате предвид, че търговията с ливъридж може да донесе добри печалби, но и да генерира значителни загуби.

Ето защо е препоръчително да се запознаете с основни икономически постулати, както и с факторите, които имат пряко влияние върху пазарите. Препоръчваме ви да се упражнявате с безплатната демо сметка в Delta Trading, преди да откриете реална сметка.

5. Как да намеря инструмент, който искам да търгувам, ако го няма в прозореца с котировки?

Ако не намирате инструмента, който искате да търгувате, в прозореца с котировки, можете да го добавите, като въведете неговото име, символ (или част от тях) в търсачката на платформата. Можете също така да прегледате списъка с валути, метали, акции, индекси, фючърси и борсово търгувани фондове (ETFs) и криптовалути - както и да ги филтрирате по вид, икономически сектор или държава.

6. Какви видове поръчки (нареждания) предлага платформата Delta Trading?

Можете да подавате пазарни, лимит, стоп, пълзящ стоп и ЕОД (Едната отменя другата) поръчки (нареждания), както и good after time поръчки (нареждания), които се активират в посочен от клиента час (достъпни само в десктоп версията на Delta Trading),. или да изградите комбинация от сложни условни поръчки (нареждания) в съответствие с вашата стратегия за търговия.

Моля, прегледайте обучителните ни видеа за платформата за по-подробна информация относно различните видове поръчки (нареждания).

7. Какво представляват условните поръчки (нареждания) и как се използват?

Условната поръчка (нареждане) представлява чакаща поръчка (нареждане), прикрепена към вече съществуващ лимит/стоп. Тя се изпраща за потвърждение само след като лимит/стоп поръчката (нареждането) се изпълни. Този вид поръчка (нареждане) ви дава възможност да търгувате, без да се налага постоянно да следите пазара.

Условните поръчки (нареждания) не могат да бъдат свързвани към лимит/стоп, прикрепен към позиция, а само към поръчки (нареждания), първоначално подадени като лимит/стоп.

За да подадете условна поръчка (нареждане), кликнете с десен бутон върху лимит/стопа в прозореца „Чакащи поръчки (нареждания)“, върху отворена позиция в „Позиции” или в грида с инструменти и изберете опцията „Условни поръчки (нареждания)“ – ще се отвори pop-up прозорец, от който можете да заявите нови базови лимит/стоп поръчки (нареждания), да подавате условни поръчки (нареждания) към тях или да редактирате съществуващи условни поръчки (нареждания). Условните поръчки (нареждания) в този прозорец важат само за инструмента, за който сте отворили прозореца.

След като се изпълни първоначалната (предходната) поръчка (нареждане), условната се изпраща за потвърждение, после следващата условна и т.н. Платформата ви позволява да свържете до 100 условни поръчки (нареждания) към потвърден лимит/стоп. Така имате възможност да създавате различни стратегии за търговия, с които по-лесно да управлявате инвестициите си.

При условните поръчки (нареждания) се начислява и комисиона в размер на 0.007% от стойността на сделката при изпълнение на поръчката (нареждането).

8. Какви са комисионите за сделките, сключени през Delta Trading?

Няма комисиони върху сделки със CFD върху валута, ценни метали, индекси, фючърси и криптовалути. Начислява се комисиона за сделки със CFD върху акции, борсово търгувани фондове (ETF) и при изпълнение на условни поръчки (нареждания). За повече информация, моля вижте нашите Условия за търговия.

9. Трябва ли платформата ми постоянно да бъде отворена, за да следя котировките и да реагирам бързо на движенията на пазара?

Не е задължително. Можете да се възползвате от лимит, стоп и ЕОД поръчки (нареждания), които се изпълняват, когато цената на търгувания инструмент достигне предварително зададеното от вас ниво. Те са подробно обяснени в секция "Обучение" .

Можете също да изградите комбинация от условни поръчки (нареждания) в съответствие с вашата стратегия. За повече информация прочетете инструкциите за платформата.

В случай че използвате пълзящи стоп поръчки (нареждания), имайте предвид, че те са налични само в десктоп платформата. Когато излезете от нея, пълзящите стопове се деактивират и започват да функционират като обикновени стоп поръчки (нареждания). Активират се отново, когато влезете обратно в десктоп платформата.

10. Какво да направя, когато не мога да разчитам на компютъра или мобилния си телефон или имам проблем с интернет връзката, а ми се налага да реагирам бързо на движението на пазара?

Ако имате проблем с интернет връзката или нужда от достъп сметката си можете да се свържете с нашите дилъри на телефон 02 811 50 51 – те ще ви дадат актуална котировка и, ако желаете, могат да приемат ваша поръчка (нареждане).

11. Как мога да съм сигурен, че в случай на проблем ще получа необходимото внимание?

Осигуряваме 24/5 обслужване на клиенти по телефона (0700 18 180), имейл и онлайн чат. В случай на проблем, в работно време можете да се свържете с личния си акаунт мениджър, който ще ви окаже необходимото съдействие.

12. Предлага ли платформата режим на работа, който изисква по-малко ресурси от моя компютър/таблет/смартфон, когато не търгувам активно?

Да, и трите версии на платформата имат интегрирани режими за пестене на ресурси.

Десктоп: В долната част но прозореца „Настройки“, който се отваря от съответната икона в таба „Ресурси“, има чек-бокс за „Еко“ режим, като имате и възможност да зададете кога (макс. 30 мин.) този режим ще се включи автоматично. Ако настроите времето на 10 минути, например, и не си взаимодействате с платформата през това време, тя автоматично влиза в този икономичен режим на работа. Резултатът е, че котировките се опресняват по-бавно (например веднъж в минута) и някои други процеси се забавят, с цел да се пестят ресурсите на компютъра. Излизането от „Еко“ режим става автоматично – когато отново започнете да използвате платформата.

Уеб: Платформата автоматично влиза в по-лек режим на работа (отново с цел пестене на ресурси), когато табът на браузъра, използван от платформата, не е отварян в продължение на 5 минути – или пък ако табът е отворен, но не си взаимодействате с платформата за същото време. И тук също излизате от икономичен режим веднага щом изберете таба или докоснете мишката на компютъра – ако сте в таба на платформата.

Мобилна: Приложението влиза в икономичен режим, когато не се използва в продължение на 3 минути – екранът потъмнява. И излиза от него веднага щом отново докоснете екрана на телефона/таблета.

13. Защо моята стоп/лимит поръчка (нареждане) все още не е изпълнена, при положение че цената, която съм посочил, вече е достигната?

Възможно е да не гледате правилната графика и това да води до объркване.

В платформата Delta Trading можете да разглеждате както Ask графика (за цена, на която можете да купите даден актив), така и Bid графика (за цена, на която можете да го продадете).

Когато искате да отворите дълга позиция (т.е. да купите даден инструмент) и желаете да проследите чрез графиката пазарната цена, на която бихте могли да купите, при отварянето на дългата позиция трябва да гледате Ask графиката. След като вече сте отворили дългата позиция, трябва да следите Bid графиката, за да виждате пазарната цена, на която бихте могли да продадете (цената, на която ще бъде затворена позицията за съответния инструмент).

Когато поставяте стопове и лимити за покупката или продажбата на даден инструмент, отново трябва да внимавате коя графика гледате. Например: ако поставяте лимит за продажба на EUGERMANY30 на цена 13000, но гледате Ask графиката и там цената достигне 13000, лимитът няма да бъде изпълнен, защото той е за цена за покупка която е показана в Bid графиката, където цената е различна (обикновено по-ниска).

14. Кога става преносът на отворена позиция и как това се отразява на сметката ми?

Пренос на позиции се осъществява, ако имате отворена позиция в 24:00 ч (ЕЕТ).

Моля, имайте предвид, че ако оставите позицията си отворена за следващия ден, ще ви бъде начислена или изплатена лихва (ролоувър), тъй като сте заели пари от вашия брокер, за да държите позицията отворена. Таксата, начислявана при пренос на отворена позиция за следващия ден, е разликата между лихвените проценти на котирания инструмент - валутни двойки, злато и сребро.

В нашата секция „Обучение“ ще намерите повече информация за преноса на позиции в CFD върху форекс, акции, индекси и борсово търгувани фондове (ETFs), а също и за дивидентите..

15. Как да изчисля средната цена и резултата от моята позиция?

За всеки клиент е важно да знае и разбира как търговията му се отразява на резултата (печалба/загуба) от позициите и салдото по сметката.

За да изчислите средната цена и резултата от позицията си в платформата Delta Trading, използвайте следния метод: (Пример с търговия на EUR/USD и салдо по сметка в размер на 10 000 USD):

Всяко увеличаване на размера или частично затваряне на позицията се отразява на средната ѝ цена. Резултатът от търговията се отразява в операциите по сметката при пълното затваряне на позицията.

Сделка Количество (лотове) Текуща (пазарна) цена Нетна позиция (лотове) Средна цена Нереализиран резултат (печалба/загуба)* Реализиран резултат (печалба/загуба)** Салдо по сметка***
Сделка 1 купува 10 1.1400 10 1.1400 0 $10 000
Сделка 2 купува 10 1.1300 20 1.1350 -100 0 $9900
Сделка 3 продава -10 1.1450 10 1.1250 200 0 $10 200
Сделка 4 продава -10 1.1350 0 n/a 100 $10 100
$10 100

*Нереализирана печалба/загуба е резултатът от всички ваши отворени позиции. Това е печалбата/загубата, която бихте реализирали при затваряне на всички отворени ваши позиции.

**Реализирана печалба/загуба е резултатът от всички позиции, които сте затворили. Реализираната печалба се прехвърля по вашата сметка за търговия.

***Салдо по сметка е сумата, която ще остане по сметката ви за търговия, ако затворите всички ваши отворени позиции на текущи пазарни цени.

Как се изчислява средната цена на горната позиция:

(10 x 1.1400) + (10 x 1.1300) – (10 x 1.1450) = 1.1250 (средна цена)
10 (нетен брой лотове: 10 + 10 – 10)

Сделка 1 отваря дълга позицията от 10 лота EUR/USD.

Сделка 2 увеличава размера на позицията двойно – което променя средната й цена.

Сделка 3 частично затваря позицията. Резултатът остава нереализиран и не се отразява в операциите по сметката, а в текущото салдо по сметката и в средната цена на позицията – от 1.1350 тя става 1.1250.

Сделка 4 затваря позицията напълно и се реализира текущият резултат от 100 USD, които се отразяват както в текущото салдо, така и в операциите по сметката.

Краен резултат (печалба/загуба) от търговията = 100 USD

Крайно салдо по сметката = 10 100 USD

За допълнителна информация по темата, кликнете тук.

16. Какво е автоматично затваряне на позиция (close-out) при недостиг на марджин?

Търговията на марджин ви позволява да търгувате със суми, по-големи от наличността по сметката ви – което означава, че може да увеличи печалбите ви, но същото се отнася и за вашите загуби.

Невъзможността за покриване на изискуемата гаранционна сума може да доведе до автоматично затваряне на отворените ви позиции. Позиции в инструменти, за които пазарът е затворен в момента на автоматично закриване, ще останат активни до момента на отваряне на съответния пазар.

Цветната лента в долната дясна част на платформата показва процентното съотношение на свободните средства към гаранционната сума (изискуемия марджин). Негативни стойности означават, че имате недостиг на свободни средства.

DeltaStock прилага правилото за служебно закриване на позиция (close-out) при недостиг на марджин от 50% на база клиентска сметка.

Това означава, че ако салдото по сметката падне до или под -50% от свободните средства (това е равно на +50% от изискуемия марджин), всички или част от отворените ви позиции ще бъдат затворени служебно на текущи пазарни цени. Имайте предвид, че закриването се прави на база клиентска сметка, а не на индивидуална позиция.

Казано иначе, ако имате €600 по сметката си и отворите позиции с изискуем марджин на стойност €500, те ще бъдат затворени, ако вследствие на ценови движения на търгуваните инструменти салдото падне до или под €250, поради ценовите движения на пазарите.

Когато салдото по сметката падне до или под -10% от свободните средства (което е равно на 90% от изискуемия марджин), може да бъдете информирани, че недостигът по текущото салдо (свободните средства) наближава минимално изискуемите нива. Имайте предвид, че DeltaStock няма задължение да изпраща такова съобщение до клиента (при бързо движещ се пазар например може да нямаме възможност своевременно да се свържем с вас).

Препоръчително е активно да управлявате сметката си, за да избегнете ситуации на недостиг на марджин. Винаги когато салдото по сметката ви премине под изискуемия марджин, DeltaStock ще прекрати отварянето на нови позиции.

Един от начините да предотвратите затваряне на позициите си поради недостиг на средства е да подавате стоп и/или лимит поръчки (нареждания), чрез които отворените ви позиции автоматично се затварят, когато/ако пазарът достигне предварително зададени от вас нива. Така можете както да защитите печалбите си, така и да ограничите загубите си.

17. Кога и къде мога да видя резултата от сключените от мен сделки, начислената лихва, преоценката на позициите ми, размера на направените за деня вноски и тегления?

На следващия работен ден “Делтасток” изготвя дневни отчети за своите активни клиенти. В тях се виждат сключените сделки, откритите позиции, натрупаната лихва, цените на затваряне за деня, дневна преоценка на позициите, текущо салдо по сметката и друга информация за промените в сметката.

Отчетите са достъпни на следващия работен ден след 12:00 ч. и могат да бъдат намерени в менюто „Извлечения“ на секция "Моята сметка" в десктоп и уеб версиите на платформата, както и на сайта на Делтасток.

Можете да отнесете всичките си запитвания относно своите дневни отчети, лихви, комисиони и т.н. към отдел “Обслужване на клиенти”.

18. Какво да направя, когато желая да изтегля средства от сметката си?

Ако желаете да изтеглите средства от сметката си, можете да постъпите по някой от следните начини:

- От секция “Моята сметка в Delta Trading” на сайта на “Делтасток”, меню “Захранване/Теглене”, таб “Теглене” и натискане на бутона “Изпратете заявка за теглене”, където е необходимо да регистрирате съответните данни за банкова сметка или номер на дебитна/кредитна карта;

- От менюто на платформата Delta Trading (Моята сметка -> Теглене);

- Като попълните заявка за теглене на средства и я прикачите чрез меню Моята сметка -> Лични документи;

- На каса в офисa на дружеството. Можете да донесете предварително попълнената заявка или да я попълните на място.

При заявка за теглене предимство се дава на средствата, внесени чрез кредитни/дебитни карти, а след това – тези чрез банков превод или на каса. Моля, имайте предвид, че средства могат да се теглят само по картата (дебитна или кредитна), с която е захранена сметката.

Моля, също имайте предвид, че можете да теглите единствено средства, които не са блокирани като марджин за отворени позиции.

Ако имате някакви въпроси или нужда от помощ, моля не се колебайте да се свържете с отдела за обслужване на клиенти на “Делтасток”!

19. Не намерих отговор на въпроса си, как мога да се свържа с вас?

Можете да се свържете по някой от начините, посочени в секция "Контакти" на сайта на “Делтасток”.